ČUDEŽ BOŽANSKE ISKRE-DAMANHUR

DAMANHUR

me že kar nekaj let glasno kliče in čutim, da se bom še lep čas vračala na ta prvinski kos zemlje, kjer sem daleč od ponorelega sveta in prav zato zelo blizu sebi. Tu sta zemlja in zrak prepojena z univerzalno ljubeznijo, moja duša pa se nahrani z mirom ter tišino.

Damanhur me vrača v tiste daljne že pozabljene spomine, ki so zasidrani nekje globoko, v najglobjem kotičku mojega srca in tukaj sta čas in prostor ravno pravšnja, da jih lahko ponovno prikličem v zavedanje moje lastne biti.

Damanhur je mednarodna skupnost ljudi, ki jih druži življenjska filozofija univerzalne ljubezni v sprejemanju vsega kar smo in da kot božanska bitja sobivamo v sožitju z vsem kar je. Z raziskovanji premikajo meje dojemanja, da bi nam prinesli katalizirano osebno-kolektivno rast in galaktično povezavo z vesoljem. Imajo tudi poseben, čisto svoj pozdrav CON TE, ki je simbol združitve med moškim in ženskim principom znotraj nas in je hkrati spomnik na prisotnost tukaj in zdaj. Con te pomeni: « S tabo sem.« Pri tem sklenejo roke na prsih in te vedno pogledajo v oči. Pozdrav je v svoji simboliki tako zelo mogočen, da se ga hitro navadiš in ga pri srečevanju z drugimi uporabljaš tudi sam.

In priznam, deluje čudežno.

Tukaj, kjer se stikajo 4 sinhrone linije, je bistvenega pomena potovati na vlaku življenja skozi notranjo rast in negovati tisto notranjo božansko iskro, ki daje našemu življenju smisel ter hkrati izpopolnjuje vse v najvišje dobro. Tukaj si lahko čisto svoj v delovanju svojega pristnega poslanstva.

 

SINHRONE LINIJE prenašajo energijo, misli, informacije, ideje in stanje duha. So komunikacija z vesoljem in vplivajo na vsa živa bitja ter so v stanju menjati dogodke. Informacije po njih potekajo s hitrostjo, ki je hitrejša od svetlobe.

 

S tokratno Damanhursko družino (to smo mi seveda), smo se udeležili ORAKLJA, ki je vsak mesec posvečen polni luni in se ga praznuje v zunanjem templju z bobni, glasbo, plesom in obredi, ki častijo lunin cikel ter njeno skrivno moč. Letos smo ga doživeli na najdaljši dan v letu, na poletni solsticij, kar je še povečalo mistiko celotnega dogajanja. Na tem obredu se skozi branje v sveti pisavi kanaliziranih sporočil, ki so pomembna za skupnost, pojavljajo tudi svečenice pitije.

Oraklju se je kljub temu, da je bilo cel dan oblačno in je vmes tudi deževalo, pridružila luna, ki je v vsej svoji veličini pokukala izza oblakov in mistiko obreda še dodatno zavila v tančico skrivnostnosti.

Že kar nekajkrat sem imela priložnost biti del tega praznovanja, pa se me vsakič znova še vedno zelo globoko dotakne ta njihova povezanost z naravo, živalmi, menjavo letnih časov, elementi, soncem in luno. Skozi njihov sveti jezik se preko izgovorjene besede, plesa in glasbe priklonijo ritmu, ki ga narekuje narava.

Jutranja vožnja do Torina in še 50 km naprej v dolini Piemonte se nahaja mesto Vidracco. Dan kot je v navadi in po njihovem protokolu smo začeli najprej z ogledom DAMJL-a, ki je njihov welcome center oz. vstopna točka za vse nadaljnje aktivnosti.

Srečanje z Gouro Loto, ki je najina srčna damanhurska naveza je bilo veselo in v pričakovanju vsega novega, saj sva z Matejo prvič pripravili malo daljši in razširjen program.

Po prvi res odlični kavici, ki jo pripravljajo v kafetariji v Damjlu, je sledil ogled zunanjega templja.

Naravo in vse njene elemente častijo tudi s poslikavami hiš, oltarji, kipi, slikami in tudi s tem, da imajo večinoma vsi Damanhurci živalska in rastlinska imena. Njihov simbol sta sokol in regrat, saj je to pomen imena njihovega vizionarja in idejnega ustanovitelja FALCA TARASSACA.

Z velikim zanimanjem smo poslušali kako se je vse skupaj začelo, kdo je Falco Tarassaco in kaj je značilnost te njihove že 50 let trajajoče mednarodne skupnosti. Zanimivo je, da vsakič kaj novega izveva tudi midve z Matejo, čeprav sva vse to (očitno še ne vse) že kar nekajkrat slišali.

 

Po kosilu nas je s svojimi holističnimi instrumenti in vilinskim glasom razvajala naša Mateja Bobek, ki je poskrbela, da smo spočili naša utrujena telesa in se navibrirali z damanhurskim tempom, ki je vsekakor drugačen, kot pa smo ga vajeni mi.

Tukaj je pomembno to, da se hitro kot se le da navadiš na spremembe in zaupaš, da je kljub vsemu še vedno točno tako kot je prav.

Prvo pravilo je namreč, da upoštevaš rek: «Go with the flow!«

Moje globoko doživljanje TEMPLJA ČLOVEŠTVA me vsakič znova spomni, da nemogoče v pravem duhu z vero, zaupanjem in sodelovanjem lahko postane mogoče.

Osem podzemnih dvoran, ki so vklesane v skalo je umetniško poslikanih, z ogromno vitraži, kipi, skulpturami in mozaiki. V teh dvoranah je dejansko celotna zgodba o človeštvu, kulturah, nastanku, razvoju, bitkah in sožitju, vse pa temelji na zakonih narave.

Proglašen je bil za osmo čudo sveta, je kvantni generator energije, je gradbeni čudež, ki je nastajal sproti, brez arhitekturnih načrtov. Ima skrite prehode in alkemične krogle-sfere preko katerih s posebnimi tehnikami lahko vstopaš v paralelne svetove, največjo stekleno kupolo v Tiffany tehniki na svetu in še mnogo vsega kar nas spomni, da smo najprej energija in tesno povezani med seboj z vsem kar nas obdaja.

Meditacija v dvorani labirintov in dvorani ogledal s pesmijo in ob zvokih mogočnega gonga je bilo intimno doživetje vsakega od nas, hkrati pa nas je povezalo tako zelo, da smo si na koncu obviseli v objemih z blaženimi nasmehi na obrazih in solznimi očmi.

 

Tudi selfična umetnost v slikah in nakitu ter glasba rastlin sta v tesni povezavi z vsemi, ki živijo in ustvarjajo ta koncept skupnosti za prihodnost.

 

SELFIKA je duhovna tehnologija za prebujenje in za povezovanje z življenjsko silo narave in inteligenco vesolja. Poveže se z življenjsko silo narave, da poveča našo vitalnost in dobro počutje ter tudi s kozmičnimi silami, da poveča sinhronost-uglašenost in našo sposobnost interakcije z energijo našega zavestnega vesolja. Rodila se je, ko so starodavne civilizacije spremenile svoj pogled na vesolje.

Meditacijska hoja po spiralnih krogih, ki so poti narejene z barvitimi kamni nam pomaga razviti globok stik z energijami narave in zemlje. Spirale povečujejo energijo človeka, ki po njih hodi. Moč in skrivnost je v stalnem in enakomernem ritmu ter prepuščanju intuiciji. Imajo posebne funkcije : povečujejo optimizem, pomagajo pri spominjanju, spodbujajo sanje.

 

SVETI GOZD nas globoko poveže z drevesi, še posebej z drevesom, ki mu damanhurci rečejo MAMA ZEMLJA. Imajo popolnoma svojstven in globok način sporazumevanja z gozdom, rastlinami in njihovimi starimi orientiranimi drevesi, ki so kot antene in s svojim koreninskim sistemom izmenjujejo energijo z zemljo ter se krošnjami povezujejo z vesoljem.

Music plants ali glasba rastlin je predmet raziskovanja damanhurcev že od nekdaj. Gre za komunikacijo človeka z rastlinskim svetom in hkrati tudi za komunikacijo med samimi rastlinami. Ustvarjen je bil instrument, ki zazna elektromagnetne spremembe iz površine listov do koreninskega sistema. Vse to se potem preko vmesnika midi prevede v zvok. Vsaka rastlina ima zaradi svojega pulznega toka svoj lasten biološko značilni zvok.

 

Kot korak sledi koraku, si tukaj v Damanhurju sledijo blagoslovi. Blagoslov, ko se po desetletjih najdeta dušni sestri in popusti dolgotrajna napetost ter se bolečina v telesu spreobrne v solze radosti. Blagoslov, ko po dežju posije sonce ravno na dan, ko imamo na programu obisk svetega gozda in se v hvaležnosti odmaknemo onkraj, ki se zdi daleč, tukaj pa je tako zelo blizu, da je skoraj otipljivo. Blagoslov s smehom, ki je tako nalezljiv, da se smejimo vsi, čeprav se zdi, da na trenutke sploh ne vemo zakaj se smejimo. Blagoslovi vilinke Mateje, ki nas napaja s svojim čudežnim glasom, da smo iz minute v minuto bolj in bolj povezani in se nikakor ne zmoremo spustiti iz objemov.

Za našo damanhursko družino sta bila en velik blagoslov tudi Adis in Mirsad, ki sta super šoferski par z velikim razumevanjem našega malo drugačnega popotovanja.

Damanhur je čudež božanskega navdiha, je notranja rast in je sprememba.

Damanhur je naše veliko ogledalo, ki odseva naše najglobje notranje hotenje z željo po vsem kar je.

CON TE - do NASLEDNJIČ v septembru.

naš že 7 obisk je bil 20-23 junij 2024

cover
DAMANHUR VTVpogovorna oddaja - Stanka & Marjan