SWING NAD RIŽEVIMI POLJI

DAN ZA RIŽEVA POLJA

Ko jutro začneš z dihalnimi vajami in telovadbo ter pred zajtrkom skočiš še v bazen, dan pa nadaljuješ na riževih poljih JATILUWIH, se zaveš, da si v vorteksu ženske energije za kraljice in si potem kraljica cel dan.

 

Zaljubljena v 50 odtenkov zelene že od našega zadnjega obiska Balija, sem komaj čakala, da se potopim v zeleno barvo terasastih riževih polj, kajti obisk riževih polj na Baliju je res nepozabno doživetje, ki ponuja edinstven vpogled v bogato kulturo, čudovito pokrajino in tradicionalen način življenja. Terase s polji tvorijo namreč slikovito zeleno kuliso, ki se razteza preko gričev. Ta harmonija narave je nekaj, kar je na Baliju nujno treba videti in doživeti.

TEGALALANG

Smo se najprej ustavile na kosilu in gugalnicah v Uma Ceking Resto and Swing.

Popolno balinezijsko kosilo s prekrasnim razgledom na terase riževih polj s popolnim swingom in plapojajočimi oblekicami, kjer so si punce dale duška in uživale tam nekje med oblaki z nasmehi do ušes.

Je vsa navdušena komentirala Silva: "Počutila sem se kot majhna punčka. Brez strahu, svobodna, brez nekega kalupa. Končno sem bila lahko spet JAZ in to z veliko začetnico in velikimi črkami! "

0:00
0:00

Čista uživancija v pričakovanju naslednje dogodivščine: degustacije LUWAK kave.

To je posebna vrsta kave, ki se prideluje na poseben način, in predstavlja pravo kulinarično doživetje za ljubitelje kave. Meni ni bila všeč ne prvič, ne sedaj, jo je pa seveda treba nujno degustirat, če si ža ravno tam v samem centru, te, v svetu tako zelo cenjene in pregrešno drage kave.

Zelo simpatična mlada vodička nas je z obširno in zanimivo razlago popeljala skozi celoten postopek pridelave kave, ki je res nekaj posebnega, saj je narejena v bistvu iz kakcev.

Luwak je majhen nočni sesalec, podoben mački, ki se prehranjuje samo z najboljšimi zrni kave. Po zaužitju kavnih jagod prebavi pulpo in izloči neprebavljiva semena. Te kavna zrna so nato pobrana iz iztrebkov Luwaka, temeljito očiščena ter uporabljena za pridelavo te edinstvene in zelo drage kave. Izkušnja je vsekakor nekaj posebnega in edinstvenega, kar vsekakor presega pitje običajne kave.

JATILUWIH

Veselo smo se odpeljale naprej proti riževim terasam JATILUWIH, ki so vsem znane tudi iz filma Jej, moli, ljubi. Smo medlele od lepot, priznam pa, da malo tudi od vročine.

Med lahkotnim sprehodom smo srečale velikodušne in nasmejane lokalne kmete in se seznanile s tradicionalnimi metodami pridelave riža, ki so večinoma prenesene iz roda v rod.

So pa bili tokrat zaradi sonca in riža tik pred žetvijo odtenki zelene barve popolnoma drugačni kot pred tremi leti, ko je riževa polja umival dež. Kakorkoli. Meni je bilo všeč takrat in mi je bilo všeč tudi sedaj in to zelooo. Tudi vse ostale so bile nad vsem videnim in doživetim noro navdušene.

KAKAVOVEC

Naš šofer-vodič, je z drevesa kakavovca kar mimogrede in sproti utrgal kakavov plod, ki smo ga z veseljem vse tudi poskusile. Okus je bil neprimerljiv z ničemer do sedaj poznanim. Po okusu svežih kakavovih semen ne bi namreč niti v snu pokapirala, da iz tega naredijo čokolado.

No, čokolada ne rata takoj, ampak šele po obdelavi in

sušenju teh zrn. Najprej dobimo kakavovo maslo in kakavov prah, ki se kasneje uporabita v proizvodnji čokolade in drugih sladkarij.

AVOCADO SMOOTHIE

Na koncu tega našega lahkotnega trekinga med riževimi terasami, smo komaj čakale naš avokado smuti z espresom, ki ima začetek zgodbe na našem prvem Baliju. Natakarji seveda niso imeli pojma kaj hočem s tem avokadom in kavo. Niti ga niso imeli napisanega na seznamu za pijače.

Ker pa je bilo treba tale naš tako zelo opevani napitek res zelo nujno tuidi poskusit, sem jih z obširno razlago in podrobnimi napotki le prepričala, da nam ga vseeno pripravijo. Je bil prave teksture in okusa, samo barva je bila bolj čudna. Definitivno je bil premalo zelen.

Smo mu dale ime BALI WOMEN SPIRIT COCTAIL in verjamem, da bo glede na moj stand up za šankom kmalu spet na njihovem meniju in to v pravi zeleni barvi.

SWING NAD RIŽEVIMI POLJI

Ker je bilo v zraku čutiti željo po še gugalnicah, smo se ob poti ustavile v krasni restavraciji, kjer je bil tudi popolnoma nov swing. 

Je bilo treba še enkrat med oblake od koder so bili dih jemajoči razgledi na tistih že zgoraj omenjenih 50 odtenkov zelene kulise terasastih riževih polj Jatiluwiha. Kako zelo smo se zabavale, nekatere na koncu pa tudi hvaležno zajokale, ker so se kljub strahu pred višino prepustile užitku lebdenja tam nekje visoko v zraku.

Popolno jutro se je prevesilo v popolnost nadaljevanja z vsem kar smo doživele in občutile.

Zelena so polja in palme, zeleni so eksotični vrtovi in tudi morje velikokrat valovi v odtenkih zelene. Nianse zelene barve so na Baliju povsod.

Svetlejše me spomnijo na mladostno razigranost in pomladno svežino ter sproščenost. Temnejše nianse, kot je smaragdno zelena, pa se me dotaknejo s pridihom elegance in občutkom pomirjenosti. Za konec lahko rečem samo še : zeleno, ki te ljubim zeleno.