TEMPLJI in BLAGOSLOVI

Ljudje na Baliju živijo svojo vero morda bolj temeljito kot kjerkoli drugje na svetu. Imajo več kot 20.000 templjev, zato za Bali rečemo, da je otok bogov in tisočerih templjev. Popolnoma vsak dom ima svoje malo svetišče. Svetišča imajo delavnice, trgovine, avtomobili, banke, hoteli, skratka cel Bali je en samo velik tempelj. Vsepovsod diši po kadilu. V templjih oziroma svetiščih domačini darujejo cvetje, riž, sadje ali čaj, tudi tobak in sladkarije, da nahranijo slabe duhove. Po običajih se sleherni dan najprej začne z daritvijo bogovom in hišnim duhovom.

SARASWATI TEMPLE

Že takoj na začetku našega potovanja smo v Ubudu obiskale tempelj boginje SARASWATI, ki je družica najvišjega božanskega ustvarjalca BRAHME. Pura (tempelj) Saraswati je znan po ribniku z lotusi oziroma kot vodna palača Ubud.

Hindujska boginja Saraswati pooseblja ustvarjalnost, modrost in intuicijo ter povezovanje modrosti srca.

Njeno ime pomeni “lebdeča”. Je kakor blisk uvida, instinktivnega védenja in znanja, povezana z luninimi cikli in ženstvenim ritmom.

Že na vhodu so nas pričakali s posebno opravo belo -vijoličnega saronga z bluzo in obročkom za lase. Smo se kar malo kuhale pod vsem tem. Kakorkoli nam je bilo vroče, smo bile očarane nad templjem in njegovo obredno okrasitvijo ter se fotkale s tisto začetno strastjo, ko misliš, da moraš imeti v kadru vse in še več.

TIRTA EMPUL TEMPLE

ki ga je v filmu JEJ, MOLI, LJUBI obiskala Julia Roberts, je bil seveda tudi na našem seznamu za ogled in obisk.

Tempelj Tirta Empul je hindujski balijski vodni tempelj, ki se nahaja v bližini mesta Tampaksiring. Tempeljski kompleks je sestavljen iz petirtaana ali kopalne strukture, ki je znana po svoji sveti izvirski vodi, kamor hodijo balijski hindujci na ritualno čiščenje. vedno so dobrodošli tudi obiskovalci, da se jim pridružijo.

Hindujski kompleks posvečen Višnuju, je bil zgrajen v 10. stoletju. Nahaja se v bujni balijski pokrajini sredi riževih teras in nasadov kave. V nočeh polne lune je poln privržencev, saj zanje dobi zaradi obreda polne lune še večji pomen.

PURA MENGENING TEMPLE

Globoko notranje potovanje k sebi in najlepše doživetje obrednega čiščenja MELUKAT, je bil zame obisk skrivnostnega in širšim množicam turistov manj znanega templja PURA MENGENING TEMPLE. Njihov svet je prežet z bogovi, od katerih so BRAHMA, ŠIVA IN VIŠNU najbolj pomembni.

Pri vhodu v tempelj, ki je na prostem, med obilico zelenja in izvirske vode, smo dobile oranžne saronge, saj je vstopanje v sveto izvirsko vodo brez le-tega prepovedano. Ob strani imajo na približno postavljene tudi kabine za preoblačenje, kjer sem se na hitro ovila v sarong in najprej z obredno košarico po vodi zabredla do svete skale, kjer sem svojo daritev s kadilom tudi odložila. Naš šofer, ki je bil hkrati tudi naš vodič me je usmerjal kako v pravilnem vrstnem redu očistiti svoje fizično telo in duha.

Stopila sem do prvega curka vode pod katerim sem si trikrat umila obraz, trikrat iz sklenjenih dlani srknila in spila vodo ter se trikrat z vodo pogladila po laseh in glavi do ramen. Pod naslednjim curkom izvirske vode sem stala, da mi je voda padala direkt na temenski del glave in jokala ter se smejala hkrati. Težko sploh opišem kaj se je dogajalo z mano. Rečem lahko samo, da je bilo noro osvobajajoče. Vse sem ponovila še enkrat ne drugi strani, pri drugih izvirih svete vode. Za piko na i, smo imele priložnost doživeti še svoj prvi pravi blagoslov Svetega moža, ki je v templju za domačine izvajal obred. Z veseljem je blagoslovil tudi nas.

0:00
0:00
0:00
0:00

TIRTA GANGA TEMPLE

je slikovit, pisan tempelj na prostem, ki je bil včasih kraljeva vodna palača. Leži na vzhodnem delu Balija. Poimenovan je po sveti reki Ganges v hinduizmu. Znan je tudi po bazenih za kopanje in templju Patirthan.

Tudi Tirta Gangga je kar precej turistično zanimiv. Na naše veliko veselje, smo upoštevale nasvet našega šofer- vodiča, da je priporočljiv obisk templja bolj zgodaj, ker v tem času še ni trume turistov.

Vse smo bile zadete od lepih energij, še najbolj pa Silva. Je rekla, da bi lahko ostala cel dan, tako zelo se je pokonektala z energijo templja. Tudi jaz bi ostala. Brez problema.

Na koncu ogleda, smo si privoščile še vsaka svoj smuti oziroma coconut in jo veselo mahnile naprej.

LEMPUYANG

Pot smo nadaljevale v LEMPUYANG tempelj, kamor so nas na vrh, kjer tempelj stoji, dostavili z busi. Bus je bil hvala bogu odprt in zračen. Glede na to, da nam je bilo vmes že malo slabo in nas je premetavalo kot vreče krompirja in je šlo veliko gore, dole, sploh pa levo in desno, non stop, je po vožnji sodeč, šofer busa totalni navdušenec rellija ali pa celo formule ena. Meni je bilo sploh fajn, ko sem sedela na sredini in se nisem imela kam vpevcat, tako sem kar nekajkrat kar fajn zagrabila na eni strani Matejino, na drugi pa vodičevo bedračo.

Pura Penataran Agung Lempuyang je balijski hindujski tempelj ali pura, ki se nahaja na pobočju gore Lempuyang v Karangasemu. Skozi tančice oblakov smo imele malo razgleda tudi na njihovo najvišjo goro MOUNT AGUNG (3031), ki jo ljubkovalno imenujejo tudi mati gora (mother mountain). Po fotkanju s simpatično in zelo pisano druščino žensk, ki so pripotovale iz Bornea in pred turbulentno vožnjo nazaj s hriba, je bilo nujno treba na čips in nekaj oranžnega. Ko sta čips in orange juice popustila, smo ravno prav lačne prispele v SIDEMEN resort sredi riževih polj in tropskega rastlinja, na super pina colado, kavo in kosilo za kraljice.

BESAKIH TEMPLE

Za konec dneva nam je ostal le še TEMPELJ BESAKIH ali MOTHER TEMPLE, ki je kompleks pur v vasi Besakih na pobočju gore Agung v vzhodnem Baliju.

Je najpomembnejši, največji in najsvetejši tempelj balijskega hinduizma, v katerega smo prispele tik pred zaprtjem in sproti naletele še na procesijo domačinov, ki so imeli popogrebno veselico na prostem.

Glede na ogromno parkirišče in pomembnost templja, je tu tekom dneva verjetno kar precejšnja gneča. Vesolje že ve, zakaj smo zamujale in prišle tako pozno.

V določenih delih templja so se odvijale molitve in obredi, me pa smo si dejansko lahko vzele čas zase, za svojo tišino, slikice in sprehod skozi cel kompleks.

Bilo je čudovito. Počasi se je namreč dan prevesil v noč in je bila svetloba naravnost magična.

0:00
0:00

TANAH LOT TEMPLE

Eden od željenih templjev, ki smo ga obiskale naslednji dan je bil tudi TANAH LOT, ki pomeni zemlja sredi morja. Ime se mu popolnoma prilega, saj leži sredi oceana. Je starodavni hindujski romarski tempelj, danes pa je eden bolj obiskanih in znanih, ki ga obišče vsako leto neskončna množica turistov.

Meni je bilo tukaj zaradi gužve malo manj všeč. Tudi sam obred blagoslova je bil zame namreč “kr neki”, saj je bilo vse skupaj dejansko igra za turiste. Ker je slikovit in za Balijce zelo pomemben pa ga je treba nujno obiskati, če smo že ravno v bližini. Kaj dejansko za Balijce pomeni bližina, oziroma 15 minut, je pa čisto druga zgodba. Čas je tam v drugi dimenziji kot pri nas. Vsakič, ko smo našega šofer-vodiča namreč vprašale koliko je še do cilja, je bil odgovor petnajst minut. Že na ravni cesti so bile to res dolge minute, po ovinkih pa še daljše.

PURA GOA GIRI PUTRI

Na izletu po Nusi Penidi, smo obiskale tudi prav poseben tempelj, ki se v celoti nahaja v skali in je v jami.

Goa pomeni jama, giri pomeni hrib, putri pomeni simbol moči in pura pomeni tempelj. Pura Goa Giri Putri je torej zelo slikovito ime za tempelj, zgrajen v jami na hribu, do katere vodi skoraj 100 stopnic posvečen Šivi. Šivina vloga je uničiti vesolje, da bi ga ponovno ustvaril. Šiva je skupaj z Brahmo in Višnujem del triumvirata, zadolženega za ustvarjanje, ohranjanje in uničenje sveta.

Našega obiska so bili veseli, kljub ceremoniji in molitvi, ki je v tem času potekala pred vhodom v tempelj, ki je dejansko luknja, skozi katero se je potrebno dobesedno splaziti, da lahko vstopiš v notranjost jame.

V zadnjem delu templja jame je bila zaključna slovesnost. Dejansko opravijo dva obreda, ker je tempelj mešan, hindujski in budistični.

Pri prvem, hindujskem delu obreda, nas je duhovnik trikrat poškropil po glavi s sveto vodo, trikrat smo to vodo tudi popile in se z njo umile po glavi (enako kot na svetem obredu v izvirski vodi). Na koncu nam je na čelo nalepil nekaj zrn riža, nekaj smo jih pojedle.

Okoli zapestja nam je zavezal znamenito zapestnico Trimurti, zapestnico iz rdečih, belih in črnih vrvic, ki predstavljajo že zgoraj omenjene tri bogove: Brahmo, Šivo in Višnu.

Na drugem, budističnem delu obreda nas je duhovnik popeljal skozi čiščenje in kratko meditacijo. Na čelo nam je narisal piko iz pepela. Ta del templja je posvečen kitajski budistični boginji sočutja Quan yin.

Z velikim veseljem smo na koncu prispevale nekaj denarja in iz templja izstopile popolnoma na drugem delu jame.

Templji so v balijski kulturi bistveni element vere in družbenega življenja na otoku. Njegove sakralne strukture veljajo za mesta čaščenja, obredov in občestva z bogovi in ​​predniki. Prakticirajo Balijski hinduizem.

Balijci imajo na leto več kot šestdeset dni praznovanj, večinoma seveda verske vsebine.

Festivali, procesije, parade in plesi so posvečeni marsičemu, tudi praznovanju bogastva, učenosti, umetnosti. V tej lepi deželi, s prijaznimi in srčnimi domačini je videti, kot da je prav vsaka noč povod za festival. Dejansko je lahko celo pogreb dobra priložnost za veselo druženje.