AMALFI in POSITANO

Jutro v Sorrentu in midve »štart perajt« za Amalfi coast. Čakava bus za Positano in upava, da bo tokrat vse štimalo. Karte sva v trafiki kupili že prejšnji večer, za vsak slučaj. Je bilo super, da sva jih, ker je bil kartomat na postaji v okvari, na busu pa jih niso prodajali.

 

No, tu pa se začne najina adrenalinska dogodivščina z majhnim avtobusom, kjer nas je kar nekaj potnikov stalo in nas je premetavalo kot vreče krompirja. Vsake toliko, ob kakšnem res intenzivnem »bremzanju« ali vožnji v 180 stopinjski ovinek, sem se enemu Kitajcu, ki je sedel za mano vsedla na kolena, dokler mi ni bilo že tako slabo, da sem se mu vsedla kar med noge na spodnjo stopničko (je namreč sedel zelo na široko in spal z odprtimi usti, torej »orng«, tako da me ni zaznal kot moteči faktor). Sem se zjutraj še nekaj »repenčila« zakaj na tako željeno destinacijo vozi tako malo avtobusov. Ko mi je šlo kasneje na bruhanje in me je že malo panika, ker nisem imela nobene vrečke, samo cekar in mali nahrbtik, mi je bilo popolnoma jasno zakaj. To »bremzanje«, umikanje, »rikverc« pri srečevanju z drugim avtobusom ali tovornjakom, popravljanje v ovinek, prehitevanje vesparjev v škarje...Noro. Po mojem imajo specialno avto šolo, ker za tole pa rabiš še ekstra dodatne ure, mogoče izpit celo za vse kategorije hkrati. Ampak, se splača. Vsak meter bi takoj še enkrat ponovila za ta dih jemajoči razgled.

Ko sva prispeli v Amalfi, sem rabila kar nekaj trenutkov, da sem svoj želodec in ravnotežni organ spet nacentrirala v balans. Sva to lepo mestece prehodili po dolgem in počez, si privoščili obvezen jutranji ritual s capuccinom in mangovo ter kokosovo kepico sladoleda.

Sorentinski polotok, z Amalfijsko obalo velja za enega biserov Italije in Amalfi je eno od obmorskih mest, po katerem je obala dobila tudi ime. Amalfi očara s svojimi ozkimi ulicami in trgi. Glavna turistična točka je trg pod romansko cerkvijo Duomo di Amalfi. Območje najbolj slovi po svoji naravni lepoti, številnih kulturno-zgodovinskih zakladih, smargdnih zalivčkih, slastnem limončelu, vinogradih, nasadih limon in oljk. Velja za eno najbolj priljubljenih turističnih destinacijv Italiji. Znani so tudi po ročno izdelani in poslikani keramiki, barvitih vitražih, ter peperončinu, ki slovi kot naravni afrodiziak.

Po nekaj urah Amalfija in res okusnem kosilu z zelenjavo, solato, domačim krompirjem, paradižnikom in baziliko, sva se vkrcali na ladjo (hvaležna, da ne na bus), ki naju je na mirnem morju in mirni vožnji pripeljala v mondeni POSITANO-letovišče, ki ga zaradi prepoznavnih živobarvnih hišic v mavrskem slogu, ki se vzpenjajo visoko po pobočju, vsako leto obišče na tisoče turistov, med njimi tudi številni znani in bogati.

Positano kljub dragim butikom in visokim cenam ohranja svoj starodavni šarm. Pečat in unikatnost mu dajejo pisano pobarvane tkanine, ročno izdelani čevlji, obleke, šali. Vse to in še več te odpelje v vzporeden, čisto drug svet. Positano je ljubezen na prvi pogled. Positano je film Pod toskanskim soncem.

Positano je, Positano.

Po obilju z artičokami, olivami in njihovim super dobrim sušenim paradižnikom, sva nujno potrebovali tudi novi rutki za na mestno plažo, kjer sva poiskali svoj mini prostorček med vsemi, ki so imeli enake načrte kot midve. Svoji utrujeni in razgreti telesi sva brezpogojno predali božajočim žarkom popoldanskega sonca in meni prijetno, ravno prav toplemu morju.

Večerna vožnja z ladjo do Sorrenta nama je za konec pričarala še veličasten pogled na klifasto obalo z morja in razkošne hotele, ki se bohotijo nad njim. Za transfer iz porta v mesto sva tokrat izbrali dvigalo, ki te zapelje direkt v mesto. Dobra pogruntavščina, ni kaj. Za pot do hotela pa sva zaradi izkušnje z avtobusom prejšnji dan, tokrat izbrali vlak.

Zvečer sva polni vtisov pripravili prtljago za naslednje jutro, ko sva odhajali z ladjo na mondeni in zelo slikovit ter barvit otok Capri.